Den Haag en Rotterdam willen arbeidsmigranten uit onder meer Roemenië en Bulgarije straks niet zonder meer toelaten.

Ze zijn bang voor extra overlast en willen eerst zeker weten dat nieuwkomers een baan en goede huisvesting hebben. Dat staat in een brief die maandag is gestuurd aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Op 1 januari gaan de grenzen open voor de EU-lidstaten Roemenië en Bulgarije en is vrij verkeer van personen en goederen mogelijk.

Misstanden voorkomen

De gemeente Rotterdam stelt alles in het werk om te handhaven op overbewoning, illegale verblijfsinrichtingen, uitbuiting en malafide verhuurders om daarmee de leefbaarheid in de stad te bevorderen en misstanden te voorkomen, zo staat in de brief.

“We willen de werkwijze daarom omdraaien”, aldus wethouder Hamit Karakus van Wonen, “eerst controleren en dan pas een burgerservicenummer (BSN) afgeven.”

Niet de mensen zelf, maar de situatie waarin ze verkeren zorgt volgens hem voor overlast. Heeft een arbeidsmigrant (nog) geen werk, dan kan zo iemand in bepaalde wijken van de stad niet wonen, vindt Karakus.

Strengere regels arbeidsmigratie

VVD en CDA in de Tweede Kamer willen strengere regels voor arbeidsmigratie in de Europese Unie, zo bleek vorige week. Migratie van mensen uit armere lidstaten naar rijkere EU-landen moet wat de twee partijen betreft worden beperkt.

80 procent van de Nederlanders vindt dat Oost-Europese werknemers sowieso niets te zoeken hebben in Nederland, blijkt uit eerder onderzoek van Maurice de Hond.

Asscher niet eens met aanpak steden

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken is het niet eens met de aanpak van Rotterdam en Den Haag. Gemeenten zijn op basis van Europese regels verplicht een burger servicenummer (BSN) te verstrekken aan migranten. Het weigeren daarvan is bovendien nadelig voor de migranten. Zij worden dan getroffen, en niet de huisjesmelkers en/of de malafide werkgevers.

Asscher noemt het "goed dat steden maatregelen nemen om de komst van Bulgaren en Roemenen in goede banen te leiden'', maar denkt dat de voorstellen van Rotterdam en Den Haag niet de juiste manier zijn. "Bulgaren en Roemenen moeten worden ondersteund als ze uitgebuit worden en bestraft als ze overlast veroorzaken.''

Om woonoverlast tegen te gaan en de registratie te verbeteren hebben Rijk en gemeenten gezamenlijk al diverse maatregelen genomen, laat Asscher weten. Per 6 januari worden arbeidsmigranten die korter dan vier maanden in Nederland verblijven ingeschreven in het Register Niet-ingezetenen en krijgen zodoende een BSN-nummer.

Het verstrekken van een BSN-nummer aan arbeidsmigranten zorgt er volgens de minister juist voor dat de gemeenten beter zicht krijgen op deze groep. Ook moeten arbeidsmigranten die hier kort verblijven daardoor belasting betalen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl